ernæringsekspertdiætistI søndags blev Pantene Treatover kampagnen skudt igang. Forløbet handler som sagt om, hvordan man på 10 uger kan lære at behandle sit hår på den bedst mulige måde, komme ind i en god rutine og derved forhåbentlig opnå en synlig positiv ændring. I denne uge er der sat fokus på kosten, og hvad man skal spise og drikke, for at få et sundt og glansfuldt hår. I fredags mødtes jeg med Jeannette Nothorius, som har arbejdet som kostvejleder i flere år og fik en masse gode tips – I kan følge hende på Facebook her, hvis det skulle have interesse. Nedenfor besvarer hun mine  mange spørgsmål.

healthy hair

Hvilken indvirkning har fødevarer på ens hår? Du er hvad du spiser. Håret er, ligesom huden, en refleksion af kroppens generelle sundhedsmæssige tilstand. Ordentlig mad er altafgørende for dit hår. Spiser du ulækkert og usundt, så bliver dit hår det også. Er du samtidig vitaminfattig, dehydreret, søvnløs eller stresset vil håret som hovedregel se ud derefter.

Håret vil simpelthen vokse glansløst og skrøbeligt ud. Et sundt hår skal have næring indefra ved hjælp af sund kost. Det bedste, du kan give dit hår, er det du kommer i munden. Den rigtige kost gør håret både sundere og smukkere at se på. En sund og velafbalanceret kost gør altså en synlig forskel.

Hvilke madvarer er sunde for håret og hvilke vitaminer indeholder de? 

Top 8 over de sundeste fødevarer til et sundt og flot hår:

1: Fede fisk som for eksempel laks, sild, ansjoser, sardiner og makrel. De er stopfyldt med omega 3 fedtsyrer, B-vitaminer, jern og proteiner. Din hovedbund vil elske det, de hjælper med at holde hovedbunden sund, modvirke udtørring af huden, giver håret glans og så findes der undersøgelser, der tyder på at omega-3 kan have en positiv effekt på hårets vækst. Er du vegetar kan du få de gode fedtstyrer fra hørfrø og hørfrøolie, rapsolie, sojaolie, valnødder og valnøddeolie. Tørt hår vil være fortid, når først du begynder at spise fed fisk og sunde olier mindst et par gange om ugen.

2: Mørkegrønne grøntsager som spinat og broccoli er rene jern-, zink- og viaminbomber, hvilket er som balsam for hårsækkene. Grønne grøntsager er gode kilder til vitaminerne A og C, der hjælper kroppen med at producere talg. Dette hudfedt fungerer i  den rette mængde som kroppens egen balsam. Grønne grøntsager er desuden ofte rige på jern og calcium.

3: Protein  kylling og kalkun er gode, fedtfattige kilder til den protein. Hvis du får for lidt protein, bliver håret kedeligt, og det knækker let. Og hvis det går helt galt, og du kommer til at lide af seriøs proteinmangel, begynder hårfarven ligefrem at blegne. Bønner består først og fremmest af proteiner, som er rene byggesten for håret og der også jern, zink og biotin i bønnerne, og det kan håret også godt lide. Protein styrker håret og hjælper det med at gro.

4: Nødder og bær – nødderne Indeholder olier, som er sunde for håret, og bærrene er proppet med antioxidanter, især de mørkeste som brombær og blåbær.

5: Æg Indeholder biotin, som er et specielt B-vitamin, der går direkte i håret og gør det sundt og lækkert. Spis 1-2 æg om dagen

6: Fuldkorn, de grove korn indeholder B‐vitaminer, og hvis du ikke får nok af dem, kan dit hår godt komme til at se fedtet ud. Fuldkorn indeholder zinc, jern og B-vitaminer, der er godt for håret. Spis fuldkornsbrød og lad dine øvrige kornprodukter som pasta, ris og lignende være af grovere fuldkornsvarianter med et højt indhold af kostfibre

7: Fedtfattige mælkeprodukter som mælk, ost og yoghurt er super gode kilder til kalcium, hvilket er et meget vigtigt mineral for håret. Men husk at vælge de lidt lettere alternativer, da det ellers godt kan gå ud over vægten. Mejeriprodukter Indeholder desuden gode proteiner.

8: Gulerødder indeholder A‐vitamin som hjælper dig med at få en sund hovedbund og et bedre syn.

healthy living

Andre vigtige råd? 1. Drop slankekurene! Dit hår har brug for en varieret kost der indeholder alle de ovenstående fødevarer – hele tiden. Du må endelig ikke kaste dig ud i alle mulige vanvittige kure, hvor du enten ikke får nok at spise, eller du kun må spise bestemte madvarer. Når kroppen mangler byggesten, går det direkte i håret, og hvis det går helt galt, begynder du at tabe en masse hår på den konto. Så sats i stedet på at spise sundt og varieret til hverdag – så bliver der heller ikke nogen grund til at gå på kur senere hen.

2. Få nok søvn. Generelt har et voksent menneske brug for 7-9 timer om natten.

3. Hjælp med tilskud. Det er bedst at spise sundt, men har du svært ved at få opfyldt dine behov gennem kosten, kan et kosttilskud være en hjælp. Vigtige næringsstoffer for håret er blandt andet: jern, zinc, omega-3, calcium og diverse B‐vitaminer eksempelvis biotin. En multivitamin kombineret med fiskeolie vil som regel indeholde hvad du har brug for.

4.Forbyg hårtab. Massér din hovedbund to gange ugentligt i tre‐fire minutter. Det styrker iltningen til dine hårrødder, væksten af håret og forebygger hårtab.

Har væske også noget at skulle have sagt? Hud og hår har, som resten af kroppen, brug for fugt. Derfor er det vigtigt at drikke rigeligt med væske og at begrænse indtaget af kaffe, te og alkohol, der er vanddrivende og derfor virker dehydrerende og giver tyndt og glansløst hår. Sørg i stedet for at få masser af væske gennem vand og frisk frugt. Bonus – Vand indeholder ingen overflødige kalorier og slukker tørsten bedst. En voksen med almindelig fysisk aktivitet bør minimum drikke 1-1,5 liter rent vand i døgnet -Mere hvis du dyrker motion.

Hvor længe går der før man kan se resultater (når man ændrer sin kost)? Desværre kan skadet hår ikke genoprettes fuldstændigt, men du kan pleje det til at synes sundere med produkter, mens du samtidig sørger for at nære den igangværende hårproduktion med sunde levevaner.

Har du som udgangspunkt et meget tyndt og fint hår vil du sandsynligvis aldrig, uanset kost og sundlivsstil få et tykt hår. Men da håret i gennemsnit vokser ca. 1-2 centimeter om måneden, kan du, centimeter for centimeter, sørge for, at det har de bedste forudsætninger i dannelsesprocessen.

Har du forslag til en lækker, smoothie, der også er nærende for håret? Smoothies kan laves i mange varianter, og nogle er sundere end andre. Den her udgave er super sund til håret, da den indeholder både indeholder blåbær, mandler og protein fra mager mælkeprodukt.

Blåbærsmoothie med mandler

Ingredienser:

  • 150g blåbær, evt. frost 25g
  • Mandler 100g
  • Skyr eller anden mager yoghurt naturel
  • 1½ dl. Friskpresset gulerodsjuice.

Fremgangsmåde: Kom det hele i en blender og blend indtil det hele er findelt – server og nyd den straks!

Jeg håber I fik noget ud af interviewet – jeg synes ihvertfald det er tankevækkende, hvor stor en indflydelse kost og livsstil har på ens hår. Jeg vil forresten også tippe jer om, at I skal kigge med på min Instagram profil (passionsforfashion), hvor der netop er skudt en fed konkurrence igang, hvor man kan vinde et lækkert spaophold. Ikke dårligt, hva’? Har I forresten husket at bruge hårkur i dag? :) Pantene anbefaler som sagt at man gør det en gang om ugen. God aften allesammen!

(I samarbejde med Pantene)