invisalign-bojleSkinnerne er sponsoreret af Implantatklinik København. Jeg har selv kontaktet dem for samarbejde.

Nu har jeg efterhånden haft min Invisalign bøjle i 9 måneder. Flere af jer har spurgt, hvordan det står til med bisserne og hvordan forløbet har været indtil videre, så derfor tænkte jeg, det var et oplagt emne at tage op igen. Jeg startede som sagt op med forløbet af den simple grund, at mine tænder i over og undermund ramte sammen, når jeg lukkede munden og derfor sled på hinanden. Jeg havde engang snorlige tænder, men med årene har de rykket sig og tænderne i undermunden er blevet mere asymmetriske. Det var ikke så meget af kosmetiske årsager, at jeg valgte at få Invisalign, men mere for at stoppe slidet på tænderne. Når det er sagt, er det dog også rart at få helt lige tænder igen. Det skrider virkelig fremad med tilretningen og de er næsten helt lige efterhånden. Nu er det mit bid, vi arbejder på at få åbnet mere op.

Jeg går hos Implantatklinik København og fik det anbefalet af min veninde, Nadia. Hun går selv hos dem, talte rigtig godt om stedet og hele forløbet og det var på grund af hende, at jeg valgte at kontakte netop denne tandlægeklinik. Der er mange tandlæger der udbyder Invisalign skinner, men hvordan resultatet bliver, kommer helt an på, hvor dygtig tandlægen er. Jeg har været SÅ tilfreds med min behandling – de er bare super profesionelle og lytter meget til ens behov og alle de spørgsmål, man har. I har de sidste par måneder har I også stillet rigtig mange spørgsmål ang. mit forløb og Invisalign generelt, som jeg har forsøgt at besvare på bedste vis nedenfor. Skriv endelig i kommentarfeltet, hvis der er andet, I vil have svar på. :)

bojleimplantatklinik-kobenhavn

Havde du svært ved at snakke, da du fik bøjlen i? Ja, jeg havde faktisk ret svært ved at tale normalt de første par uger. Jeg skulle lige vænne mig til, at sætte tungen andre steder i munden, for ikke at læspe. Men nu går det helt fint og det er ikke noget, jeg tænker over. Jeg troede ellers, at jeg aldrig ville lære at tale ordentligt med den i munden, fordi det virkede så umuligt i starten, haha…

Hvor længe er den estimerede tid, at du skal have bøjle på, da det ser ud til, at vi begge synes at have “mindre” problemer? Jeg troede faktisk også, at hvis man blot skulle have rettet én skæv tand eller et tæt bid, var det en “mindre” ting og ville derfor ikke tage så lang tid. Sådan forholder det sig overraskende nok slet ikke. Skal man blot have rettet én skæv tand, skal alle andre tænder nemlig også rykkes, så der kan blive plads, så det kan faktisk være mere omfattende, end at rette 10 skæve tænder en lille smule. Men det kan man få mere vished om, hvis man bestiller en gratis forundersøgelse. Jeg fik at vide, at jeg ca. skulle regne med at have dem i et år, men det kommer an på, hvor hurtigt mine tænder rykker sig. Indtil videre tegner det til at passe meget godt.

Har koster en behandling? Behandlingen koster mellem 35.000-55.000 kr. afhængig af kompleksiteten. Den pris man får inkluderer alle dele af behandlingen fra start til slut. Det er et højt beløb, men det forholder sig sådan, at man ikke behøver betale det hele på én gang. Implantatklinik København har en rente- og gebyrfri afbetalingsordning, som gør det muligt at betale et mindre beløb på månedsbasis, så det på den måde er til at komme i nærheden af.

Nu kan jeg se, at du, ligesom jeg selv, har en smule indadvendte tænder. Hjælper den også på dét? Da jeg startede var mit bid ret tæt og gik lidt indad, som du nævner. Det hjælper behandlingen også på, ja. Faktisk er jeg nået til et stadie, hvor mine tænder ikke længere rammer sammen og næsten er blevet helt lige igen. Dog er mit bid stadig lidt for tæt, så derfor har jeg fået 14 nye skinner, som jeg hver især skal have i 7 dage af gangen, så tandstillingen kan blive åbnet mere op.

Jeg har læst, at man skal have skinnerne i munden 22 timer af døgnet. Må du drikke med dem på? Jeg har læst flere steder, at man kun må drikke vand med dem på. Hvad så når man er til middag hos venner og drikker vin? Skal man så tage dem ud hver eneste gang? Det er rigtigt, at det optimale er at have skinnerne på i 22 timer af døgnet. Det forsøger jeg så vidt muligt at have. Det kræver lidt tilvænning, for man skal børste tænder en hel del flere gange i løbet af dagen. Jeg har personligt ikke lyst til at tage dem i munden igen, efter jeg har spist, før jeg har børstet tænder, men det kommer også an på, hvor sart man er. Man må kun drikke kolde ting med skinderne på, så te og kaffe er et no-go. Man kan godt drikke vin med dem i munden, men ærlig talt, så er det ikke noget, man har lyst til, for det sætter sig i skinnerne og ligger det der for længe, kan det misfarve tænderne eller give huller, hvis det er sukkerholdigt. Enkelte gange har jeg dog drukket et par glas hvidvin og når jeg har været i byen, har jeg også drukket drinks osv. og så bare sørget for at børste både tænder og skinner ekstra godt, når jeg kom hjem.

taender

^Ovenfor kan I se mine tænder uden Invisaling skinnerne, men med hvide “dutter” på nogle af tænderne, som er en slags fikseringspunkter, der får bøjlen til at trykke ind de rigtige steder og sidde fast. Det er forskelligt fra person til person, hvor dutterne bliver placeret^

Lægger folk mærke til dine skinner, eller er de nærmest usynlige? I begyndelsen skulle jeg lige vænne mig til at have dem på og jeg følte, at folk kunne se dem, men det gik hurtigt op for mig, at stort set ingen lagde mærke til dem, før jeg selv nævnte det. Lige i de første par uger hvor jeg havde svært ved at udtale s’er, lagde folk lidt mere mærke til det, men nu er der stort set ingen, der kommenterer det længere. Hvis folk endelig lægger mærke til dem, er de blot interesserede i at høre mere – jeg synes ikke, det er pinligt på nogen måde. :)

Lidt ulækkert spørgsmål, men samler der sig ikke mundvand i bøjlen, som så kan ses igennem? Nej, det er ikke noget, man ser. Så snart man har skyllet munden med vand, går bøjlen mere i ét med tænderne.

Er det bøvlet at skulle børste bisserne og skinnerne, når du har spist? Det er et tilvænningsspørgsmål, så til sidst bliver det bare en vane, men det tager nogle uger at vænne sig til. I sommers var jeg på café med min søster og efterfølgende børstede jeg tænder på deres toilet. Min søster hørte en pige komme ud fra toilettet og sige følgende til sin veninde på en meget undrende måde: “Ej, jeg så lige min yndlingsblogger (tak for det i øvrigt, haha) stå og børste tænder ude på toilettet?”. Haha… Det med at børste tænder offentlige steder, kan godt være lidt grænseoverskridende, fordi folk undrer sig, men ellers ikke. :)

Hvor varierende synes du forløbet har været i forhold til ømme tænder, efter du har skiftet skinne? Til at starte med var mine tænder slet ikke ømme, når jeg skiftede skinner. I begyndelse skifter man kun skinner hver 14. dag, så går man ned til hver 10. dag og nu er jeg nået så langt i forløbet, at jeg må skifte hver 7. dag. Derfor skal mine tænder rykke sig lidt hurtigere og de første 1-2 dage kan de kan være en lille smule ømme. Det er dog ikke af betydning og ikke noget der generer mig – heller ikke når jeg spiser. Jeg tror dog, det kan være meget forskelligt, hvor ømme tænder man får af det.

Jeg tænkte på, om ens tænder kan være for “skæve” til at denne metode vil virke? I næsten alle tilfælde virker Invisalign, men det kan man få svar på til en forundersøgelse, som i øvrigt er gratis.

Har du haft dem ude i længere tid, f.eks. til brylluppet og hvordan reagerede tænderne på det? Til brylluppet var Implantatklinik København så søde at fjerne de små hvide “dutter”, der sidder på tænderne for at holde bøjlen fast og lade mig have den ude i 24 timer. Det er faktisk den eneste dag, jeg har haft dem ude. Et par enkelte gange har jeg glemt at tage dem i om natten og om morgenen har jeg godt kunne mærke, at det var lidt sværere at få dem på plads, men tænderne retter sig hurtigt til igen. Det skal bare ikke ske for ofte.

braceinvisalign

^Ovenfor kan I se mine tænder med Invisalign skinnerne i brug^