kanelsnurre

Jeg elsker kanelsnurrer! Eller “kanelbullar” som de kaldes på den anden side af Øresund, hvor de vist i øvrigt stammer fra. På en eller anden måde synes jeg, at den finurlige lille kage passer sig bedst, når det er koldt udenfor og man sidder i sin varme stue med uldne sokker i sofaen og kigger ud på det blæsende efterårsvejr. Sommeren er dejlig, men efteråret har nu også sine gode sider.

Jeg lavede dem forleden, da jeg skulle have min mødregruppe på besøg. Jeg foretrækker den helt klassiske slags med masser af remonce og sukker på toppen. Haps! Det kan anbefales at lave en god portion, tage halvdelen ud af ovnen fem minutter før de er færdigbagte og putte dem i fryseren, så snart de er afkølet. Når man så skal have gæster, kan de lynhurtigt tages op, bages i fem minutter og så smager de fuldstændig, som når de er helt nylavede. Her kommer opskriften, som svarer til omkring 20 styks.

Ingredienser, dej:
– 35 g gær
– 5 dl sødmælk
– 150 g smør
– 150 gram sukker
– 1 tsk salt
– 1 tsk kardemomme
– 1 æg
– Ca. 1000-1100 gram hvedemel

Ingredienser, fyld:
– 200 g smør
– 150 g brun farin
– 100 g sukker
– 2 spsk kanel

Pynt:
– 1 æg til pensling
– Perlesukker til at drysse med til sidst

opskrift-kanelsnurrer

Fremgangsmåde, dej:
– Smelt smørret i en gryde og tilsæt den kolde mælk, når det er helt smeltet, så blandingen får en lun temperatur. Hæld det over i en skål og opløs gæren deri.
– Tilsæt salt, sukker, kardeomme, æg og rør det sammen til det har en ensartet masse.
– Tilføj hvedemel lidt efter lidt og vær opmærksom på ikke at bruge for meget – dejen skal hellere være lidt for klistret end for tør.
– Ælt dejen i omkring 10 minutter til den mere eller mindre slipper skålen og lad den hæve i en time med et viskestykke henover. Det kan være en fordel at sætte dejen i køleskabet til den er afkølet, efter den har hævet, men inden den skal rulles ud, da den derved er en hel del lettere, at arbejde med.

Fremgangsmåde, remonce:
– Smelt smørret og bland det sammen med den brune farin, kanel og sukker.
– Rør det sammen til det har en ensartet masse.

Fremgangsmåde, så skal der snurres:
1. Rul dejen ud i en firkant på en størrelse omkring 50×60 cm og 0,5 cm i tykkelsen.
2. Smør remoncen ud over dejen i et jævnt lag.
3. På den lange led foldes en tredjedel af dejen ind mod midten og dernæst foldes den anden side ind over den første, så man tilsammen har tre lag dej ovenpå hinanden.
4. Brug en kagerulle hen over dejen, så de tre lag sætter sig sammen og bliver trykket fladt til omkring 1,5 cm.
5. Skær dejen ud i 3 cm brede stykker.
6. Navnet snurre kommer ikke af ingenting – dejen skal nemlig snurres rundt og det gøres nemmest om to fingre.
7. Enden proppes til sidst ned i hullet i midten.
8. Alle snurrene placeres på en bageplade.
9. Pensl med æg, så de bliver gyldne i ovnen.
10. Drys til sidst med lidt perlesukker og bag dem ved 200 grader i ca. 15 minutter. Bon appétit.

kanelsneglekanel-snurrer