Juletid = juleknas, ikke sandt? Egentlig er jeg ikke vildt meget til småkager, men der er dog undtagelser – blandet andet min mors opskrift på specier. Sprøde, søde og knasende. De er tilmed super nemme at lave og I har garanteret allerede ingredienserne i skabet. Hvad er jeres yndlings julesmåkage? Her kommer opskriften, som jeg udgav første gang for to år siden og stadig er som min mor altid har lavet den…

Ingredienser (40-50 styks – afhængig af omkreds):
– 200 gram hvedemel
– 120 gram smør (både “almindeligt” smør og plantesmør kan bruges)
– 60 gram flormelis
– 50 gram mandler

Fremgangsmåde:
– Tag smørret ud af køleskabet, så det ikke er helt koldt, når du går igang og tænd ovnen på over/under varme 225 grader.
– I mellemtiden koger og smutter du mandlerne og blender/hakker dem i mindre stykker. Har du planer om at lave mønster med en kagerulle i kagerne, skal mandlerne blendes meget fint. Ellers er det meget lækkert at hakke dem lidt groft, så der kommer noget ekstra knas i kagerne.
– Skær smørret ud i mindre firkanter og put det i en skål.
– Kom mel, flormelis og mandler i skålen og ælt det hele til det har en ensartet masse.
– Sæt det i køleskabet indtil massen er kølig og mere fast – så er det nemmere at have med at gøre. Enten kan man vælge at rulle massen sammen som en lang pølse, lægge den i køleskabet og efterfølgende skære skiver af og bruge som småkager. – Eller rulle massen ud med en normal kagerulle mellem to stykker bagepapir, når den er afkølet og stikke dejen ud med et glas i passende diameter eller en kageudstikker. Jeg brugte et champagneglas, da størrelsen var god.
– Hvis du har en kagerulle med mønster, skal mønsteret laves med det sidste “rul”, inden kagerne stikkes ud.
– Bag kagerne i ovnen i ca. 4 minutter og lad dem køle af, inden du spiser dem. Bon appétit…