Køkken: trægulv eller fliser?
Source: Pinterest via My Domaine, File Under Pop, Sf Girl, Leibal, Popsugar, & Behance
Vi drømmer som sagt om at åbne op mellem vores kommende køkken og spisestue i det nye hus. Der ligger et smukt gammelt trægulv i spisestuen i mosaikmønster, mener jeg det hedder!? Meget ala DETTE mønster. I stuen er der brugt samme træ, samme længder på brædderne, men her er det lagt i sildebensmønster. Stuen går videre over i et kontor, som også er lagt i det her mosaikmønster. Det lyder måske forvirrende, men det blender rigtig fint sammen, netop fordi det er fuldstændig samme type træbrædder og farve. Vi vil gerne bevare de gamle egetræsgulve fra husets oprindelse, men udfordringen er nu, hvad vi gør i køkkenet, hvor vi åbner op… Kan det mon lade sig gøre at finde noget træ, der ligner det eksisterende i spisetuen og fortsætte det samme mønster ud i køkkenet? Vil man kunne se overgangen fra gammelt til nyt trægulv, hvis det bliver slebet af? Eller skal man lægge flisegulv i køkkenet? Flisegulv er jo klart mest praktisk i et køkken, men vi synes, at overgangen fra trægulv til fliser kan være svær… Der findes SÅ mange smukke fliser, men vi har svært ved at finde en overgang, der passer til stilen på det gamle hus. På Pinterest har jeg fundet nogle eksempler på overgange fra træ til fliser og nogle med rent trægulv (kunne dog ikke lige finde med mosaikmønster)… Hvis I har erfaring med noget af det eller bare har en mening om trægulv/fliser og overgange, så må I endelig byde ind. :)
21 comments
Hvis I har købt et hus med stuk og den der gamle fine stil, så kan I godt lave en smuk overgang med f.eks. en smuk messingskinne eller tilsvarende.
Trægulve er vildt smukke, vores stuehus har de gamle flotte store bjælkegulve overalt, men vi valgte at ligge klinker i køkken og bryggers.
At spilde fedtstof, eller endnu værre som jeg engang gjorde, spilde nylavet hyldebærsaft, uha en plet som næsten ikke var til at få ren igen. – derfor er fliser, klinker nemmere at rengøre.
Men det kommer an på, hvor meget I vil bruge jeres køkken.
Vi er jo næsten selvforsynende og laver det meste fra bunden og bruger dermed bryggers og køkken rigtig mange timer dagligt.
I må sætte jer i huset og kigge grundigt på gulvene i forhold til rum, køkken og det I vil sætte i stand og så overveje hvad som er smukt og samtidig ikke for sart.
Jeg tror altid det kan ses om I ligger nyt trægulv i køkkenet, med mindre I sliber alle gulve lidt ned og så behandler dem efterfølgende (det gjorde vi i vores første hus, det var bøgetræsgulve i flot mønster og det blev smukt, men igen meget sart i køkkenet).
Prøv at læse dette link:
https://www.bolius.dk/arkitektens-bedste-raad-om-at-vaelge-nyt-gulv-213
Jeg kan anbefale jer at følge Bolius og få gode råd omkring næsten alt som ejendomsejer.
Pøj pøj med beslutningen :-)
Vi har haft samme udfordring og lavet en rigtig fin løsning med plankegulv i spisestue op mod klinker i køkkenet. Det er sort/hvide italian tiles i køkkenet med en smuk bort i kanten. Jeg kan sende billeder, hvis du er interesseret ;)
Det du linker til hedder ‘fletparket’ det er også det vi har. Måske det bliver nemmere at finde billeder med den titel 🙂
Min erfaring med et ældre hus er, bo i det et stykke tid inden man tager de store og dyre beslutninger.
Da vi overtog vores første hus gik vi bare i gang uden at have det store overblik. De betød at vi efter et par år, havde brugt rigtig mange timer (og penge) på et resultat der ikke var gennemtænkt. I vores nuværende hus har vi brugt langt mere energi på at finde den helt rigtige løsninger og gulvene brugte vi først penge på da der kom gulvvarme i overalt, valget blev brede mat lakerede egetræsgulve i hele huset (uden dørtrin imellem rummene, det kunne lade sig gøre da gulvene blev lagt på en gang, det er simpelthen så pænt og meget rengøringsvenlig) også i køkkenet er det egetræs gulve og det holder til det hele, pga matlakken. Læg evt et lidt billigere gulv i første omgang i køkkenet indtil I ved hvad det samlede udtryk i huset skal være.
Jeg kender godt lysten til at gøre det hele med det sammen, men fornemmelsen for hvad der fungere, får man først når man kender huset ordentligt. I hvertfald for vores vedkomne.
Tillykke med huskøbet – spændende beslutninger I står overfor! Jeg er ikke i tvivl! Min mand og jeg skiftede til trægulv for to år siden, efter 15 år med fliser. Fliser er hårde! De er hårde at stå på når man arbejder i køkkenet og de gør akustikken i rummet hård. Af samme grund har vi fravalgt stenbordplade og i stedet valgt Corion! Selvfølgelig vil man kunne se overgangen, men en dygtig håndværker vil kunne rådgive omkring gode løsninger. Held og lykke :)
Vi har selv brede egetræsplanker i køkkenet, og selv om det er matlakeret, vil jeg anbefale fliser, da det bare er mere praktisk. Vores gulv er blevet meget slidt og har fået en del hakker, selv om vi generelt passer rigtig godt på vores ting og hurtigt tørrer op, når der spildes osv. Det kan bare være svært at gøre som børnefamilie, og når man har større selskaber.
I forhold til overgang mellem trægulve og klinker findes der mange fine løsninger, og vores erfaring efter to massive ombygninger/renoveringer er, at når det først ligger der, så betyder det ikke så meget :) Ofte kan de detaljer der bruges magne og lange overvejelser på at beslutte virke helt banale, når det først ligger der.
Jeg glæder mig til at følge med i jeres proces :)
Jeg synes det sort/hvide flisegulv spiller fint op til det fine, gamle trægulv, der er også noget både “old school” og moderne over sammensætningen..
Fletparket hedder det 😃
Hej Christina :) Mine forældre havde præcis samme udfordring. De har mosaik eg parket i både stuen og køkken. Vi skar en væg af med en vinkelsliber :) åbnede køkkenet op så der kom en køkken ø i midten og dermed et stort opholdsrum :) Køkkenets gulv var gammel og slidt- mens stuen var nyslebet pga en vandskade som forsikringen lavede inden de overtog huset. Da vi fjernede væggen kom der jo et lang stykke hvor i vi satte filede en liste af og brugte som “gulv” haha! Nu har der været em gulvmand forbi- han har slebet hele gulvet- givet det matlak så det hele er ensartet :) man kan sagtens :) Pøj pøj med det kære- det ska nok bliver godt! God jul allerede nu kram Seyma :)
Hej Christina
Tillykke med jeres hus og tak fordi du tog os med i processen.
Vi har nær familie, der lige har bygget nyt hus, hvor der er er overgang fra flise- til trægulv mellem stue og køkken. De har lagt en ultratynd metalskinne imellem. Den er nok kun 0,5 cm så meget tynd. Det gør overgangen rigtig fin. Man kunne evt. vælge en skinne i messing- eller kobberfarvet.
Hilsen Lena
Hej Christina
Tillykke med det nye hus. Jeg følger spændt med i alle jeres planer omkring renovering😊
Min kæreste og jeg totalrenoverede vores lejlighed for to år siden og har i den forbindelse også åbnet op fra køkken-alrum til stuen (bedste beslutning!). I gangen og køkken-alrum (de flyder ud i et uden overgang fra dørkarm) har vi fået lagt fliser i sildebensmønster, men i trælook. Folk roser altid gulvet når de ser det, og når vi fortæller det er fliser, må de altid ned og mærke efter :)
Vi er super glade for løsningen, der udover at være smuk også er nem at vedligeholde, når man spilder i køkkenet – og det gør vi tit ;)
Mener det er disse i farven Noce, vi har.
https://www.badogfliser.dk/costa/
Måske det kunne være en løsning? :)
Hvis I går uden sko derhjemme kan fliser være meget hårdere at stå på frem for træ. Det er selvfølgelig kun relevant, hvis i forventer at stå en del i køkkenet. En anden ting er, hvis man taber glas eller porcelæn på klinkegulv så skal man være heldig, hvis det overlever. Så ud fra de overvejlser har vi fravalgt fliser i køkkenet.
Er meget enig :-)
Jeg vil varmt anbefale linoleum.
Det er et naturmateriale, slidstærkt og behageligt at stå på i lang tid. Vi har også haft åbnet op til stuen i vores nye køkken og valgte at få lagt linoleum i skaktern (sort/hvidt) i køkkendelen. Det fungerer supergodt.
Hej Christina. Vi bor i en gammel murermestervilla, hvor der ligger bøgeparket fra husets oprindelse. Det er ikke længere muligt at købe samme slags gulv, da stavene er blevet bredere, så derfor har vi købt et brugt gulv. Det blender smukt ind, men selvfølgelig kan man se nogle ting, som ikke er helt perfekt – det er en del af charmen ved et gammelt hus 😊 Jeg synes det giver øjet en pause, at gulvfladerne er ens., så det vil jeg som udgangspunkt foretrække. Dog ville jeg klart foretrække et markant andet materialevalg, hvis det ikke er muligt at opnå et resultat, hvor gammelt og nyt (eller brugt nyt) smelter godt sammen. Glæder mig til at følge jeres proces- det er så spændende at gå at makke med et gammelt hus. Mh K
Vi har klinker i køkkenet og jeg drømmer om at bytte dern ud med træ eller linoleum.
Klinkerne er praktiske i forhold til rengøring, men de er håbløse i forhold til akustikken + de er så hårde, at jeg får hovedpine af at gå på dem, og ungerne får buler ved de mindste fald.
Jeg er klart mest til trægulv ift. æstetikken. Synes som du nævner, at det kan være svært at lave en pæn overgang fra fliser til træ. Det kan dog være en god idé at overveje, hvilken behandling I giver gulvene. Sæbebehandling kan fx være super upraktisk, da en enkelt fedtplet kan ødelægge overfladebehandlingen, og det er jo svært at undgå. Overvej hellere olie eller lak som er langt mere slidstærkt og praktisk når man har små børn 😊
Jeg er helt vild med løsningen på billedet du har i anden række første billede.
Hvad med cementgulv/conteco? Så kan overgangen også laves elegant uden brug af liste feks..
I kunne også få lagt en messingliste i overgangen imellem de to trægulve (det gamle og det nye, I laver), så de ikke “forsøger” at gå i ét, men adskilles lidt visuelt ☺️
Vi har noget der hedder vinylkork. Det er pænt og lunt. Så er det nemt at vedligeholde, super anvendeligt i et køkken-alrum. Vi har det faktisk over det hele pånær bryggers og badeværelse. Tænker at der bliver spildt en del også fedt i et køkken. Fliser synes jeg personligt er kolde og giver dårlig akustik.
Vi har netop renoveret et hus fra 60’erne hvor vi har fjernet væg mellem køkken og spisestue og mellem spisestue og stue. I køkkenet var der kork-agtigt linoleumsgulv og i resten det originale egetræs-parket (stave). Vores tømrer fandt et gulv der ligner meget, selv om stavene er en anelse bredere, og så fik vi slebet og lakeret både det nye og gamle gulv, og det er blevet SÅ pænt. Alle der ser det bliver overraskede når de hører det er nyt og gammelt, og kun en svag nuanceforskel og bredden på stavene afslører det. Vi er glade for det ser så gennemført ud, og det forekommer på ingen måde sart med den ekstra stærke lak det har fået.