Opskrift: fredsfisk
Fredsfisk = sprøde veganske “fiskefileter” af pastinak. Opskrift fra Micadeli – find den HER
I oktober 2017 begav Christoffer og jeg os ud i et forsøg – vi ville prøve at spise vegetarisk en hel måned… Det kom sig af, at vi havde set et par forskellige dokumentarfilm på Netflix. Jeg havde faktisk ikke troet, at det ville vare ved, men her over tre år senere, laver vi fortsat udelukkende mad uden kød. Vi fandt ud af, at vi slet ikke savnede det efter den første måned. I en periode levede vi 100% vegansk, men vi havde svært ved at undvære ost, chokolade og den slags, så selvom langt de fleste af de retter vi laver er 100% plantebaserede, vil jeg kalde os vegetarer, da vi ikke altid udelukker alle mælkeprodukter osv.
Vi skulle i begyndelsen lige sætte os ind i, hvordan vi fik nok protein, B12, osv. og har også været en tur forbi kostvejleder Maria Felding. Hende kan jeg i øvrigt VARMT anbefale, hvis I også spiser overvejende vegetarisk/vegansk. Hun er simpelthen så dygtig, baserer sin viden på forskning og har udgivet flere bøger i samarbejde med en læge. Det hjalp meget på at hvile i vores valg, når vi vidste, at vi ernæringsmæssigt fik det rigtige – specielt med tanke på børnenes kost.
Men ellers er vanen med at lave retter uden kød kommet ganske nemt. Det eneste der har været lidt udfordrende har været frokost. Det er bare nemmere at købe en omgang leverpostej, spegepølse eller andet nede i køledisken. Der er ikke så mange spændende vegetariske muligheder, når man bliver træt af rugbrød med kartoffel/avocado/tomat… Men man lærer at tænkte lidt kreativt med f.eks. forskellige spreads og gemme rester fra aftensmaden til frokost.
En af de profiler, som jeg på det seneste har fundet meget opskrift-inspiration hos er danske Michala, der står bag Micadeli. Hun laver simpelthen de lækreste retter og hun er super god til at bruge råvarerne på nye og anderledes måder. I aften stod den på rugbrødsmadder herhjemme og jeg fik testet hendes “fredsfisk” – sødt navn, ikke? :) Det er selvfølgelig et vegansk take på en fiskefilet og de smagte simpelthen så skønt. :) Så hvis I vil have ny inspiration (kødspiser eller ej), skulle I kigge forbi Micadeli HER. Bare et lille tip.
Mums – de var SÅ gode. :)
5 comments
Ser så lækkert ud! Dem vil jeg prøve snart. Jeg vil anbefale en vegansk opskrifts app der hedder fivesechealth, som jeg bruger næsten hver dag. Retterne er SÅ lækre, super nemme og sunde. Der er både lækkert morgenmad, frokost, aftensmad og snacks <3
Uh, tak for tippet. Den vil jeg straks hente ned. :)
Får jeres børn også udelukkende vegansk/vegetarisk kost? 🙂 Hvad gør i med børnenes madpakker/mad i daginstitutionen?
Glædelig jul til jer alle 🎄
Hej Rikke,
Børnene får det samme som os, så nej – de spiser heller ikke kød. :) Louis får mad i vuggestuen, hvor vi ikke har forbudt kød, men kokken er vegetar, så det er faktisk utrolig sjældent, at de spiser kød dernede (og nok også et spørgsmål om budget), men han har nok smagt det nu og da og det er vi også helt ok med. Vi laver det bare ikke selv herhjemme. Lily har madpakke med, så den står vi selv for og hun får derfor heller ikke kødpålæg med. Det er naturligt for os, når vi ikke selv spiser det.
Glædelig jul til jer også.
Vi er også vilde med Micadeli! I dag lavede vi tofu-nuggets, også mega lækkert, men alt for sprødt for Hugo som ikke ville spise det.
Det er sjovt med fredsfisk/krigsfisk. Vidste du, at udtrykket faktisk stammer fra tiden omkring 2. verdenskrig, hvor det var for farligt at tage ud at fiske, så man fandt alternative måder at lave fiskefilet på :-*?