Som jeg var inde på i første indlæg i 2021, er vi igang med at rydde gevaldigt op og ud. Her taler vi ikke bare den slags rod, der altid ligger og flyder rundt omkring i hjørnerne, på borde og stole, men simpelthen ALT i vores hjem bliver gennemgået, når vi går igang med den slags oprydninger. Det er et kæmpe projekt, men det giver SÅ meget glæde bagefter. Virkelig. Vi har været igang siden janaur sidste år, men her op til flytningen, er processen intensiveret.

Funktion eller “sparks joy”
Vi rydder ud og op 2-3 gange om året, men det seneste år har været lidt anderledes, da vi har haft ekstra øje for at sortere ud i gemmerne og ikke bare rydde op. Vi har simpelthen gennemgået alle genstande vi ejer, hver eneste lille dimmedut og kun beholdt de ting, som enten har en funktion eller “sparks joy”, som oprydningsguru Marie Kondo kalder det, når man er særlig glad for noget. Det har været så rart at rydde ud i gamle mapper, skille sig af med med kuglepenne, der ikke virkede længere, rydde ud i skufferne på badeværelset med halvtomme beautyprodukter, få styr på garderoben med det tøj, som vi ikke brugte, smide gamle skoleting ud, som vi kun gemte for at kunne tage det frem hvert tiende år og kigge på det… Vi er tæt på målet. Vi mangler at rydde op i køkkenet og på en del af loftrummet og så skal vi have sat lidt mere til salg, som vi ikke har nået endnu og forbi Røde Kors med et par sække. Vi vil gerne starte med en blank side, når vi flytter – vi har ikke lyst til at flytte ting med, som vi ikke vil have/bruger længere. Frisk ny start.

Step-by-step
Hvordan kommer man igang? Den nemmeste måde at gøre det på, er at sætte mindre delmål, synes jeg. At starte med en sektion af gangen – et rum af gangen. Det rum kan man så dele op i flere bidder, hvis det i sig selv virker uoverskueligt – start i et hjørne af rummet og bevæg dig rundt. Det kan f.eks. være ved en fyldt kommode, et tøjskab eller en reol – det kan alene være et dagsprojekt. Man kan alligevel ikke nå det hele på én gang. Når ét rum er gennemgået, kan det krydses af på listen og man kan bevæge sig videre til næste sektion. Det er ihvertfald sådan, at vi arbejder herhjemme og det gør processen nemmere, synes jeg.

Motivationsfaktor?
Det kan virke som en uoverskuelig proces at komme igang med en stor oprydning, når tingene har hobet sig op. Det der motiverer mig mest, er tanken om den ro, det giver mig bagefter, når jeg kun har det tilbage, som jeg er rigtig glad for. Det giver overblik og KÆMPE overskud. Vi har siden januar solgt ud på DBA, Reshopper, Lidkøb og Instagram. Derudover har vi også doneret en hel masse til Røde Kors og givet væk til familie og venner. Hvad der også har været en motivationsfaktor for os, har været at gøre regnskab løbende for de ting vi har solgt, så vi præcis ved, hvor meget vi har tjent på brugte ting. Jeg kan godt afsløre, at det er blevet til en hel del og det kommer vi til at bruge på møbler i det nye hus. Det føles rart at købe nyt, for penge man har tjent på gamle skatte, som har fået nye hjem. Langt de fleste ting vi har solgt har kostet 100-200 kroner – vi har bare solgt rigtig mange små ting i løbet af et helt år. Alt fra babytøj, legetøj og mit tøj til møbler, boligsager, planter, køkkengrej, elektronik og meget mere, som vi har samlet sammen gennem de sidste mange år. Meget babytøj har vi solgt (billigt) som større “pakker” på Reshopper, så man altså kun kunne købe 5-7 ting på én gang. Det har gjort processen lidt nemmere i stedet for at sælge én bodystocking af gangen til 20 kroner. Det samme har vi gjort med noget af legetøjet.

Messy home, messy mind – sådan har jeg det. Jeg kan ikke slappe af, når det roder omkring mig, men samtidig er jeg et værre rodehovede. Hvis I sidder og tænker: “Hun roder garanteret ikke så meget, som hun giver udtryk for“, så lad mig fortælle… Da Christoffer engang kom hjem fra arbejde, troede han, at der havde været indbrud, haha… Så behøver jeg vist ikke at sige mere. :) Jeg kan dog konkludere, at det roder mindre, når vi har færre ting og når tingene får en plads. Det giver også færre tøjkriser, når man kun har tøj i skabet, som man er rigtig glad for og kan passe. Så alt i alt vil jeg virkelig anbefale jer at gøre det samme – det er sådan en lettelse og glæde, synes jeg.