specier-opskrift-julekager

Jeg er ikke specielt vild med julekager – f.eks. er klejner og jødekager ofte lidt tørre og kedelige, synes jeg. Der er dog én julekage, som min mor har lavet, siden jeg var lille, og som jeg ikke kan få nok af – nemlig specier. Hvis ikke I kender dem, er det på tide at finde forklædet frem og komme igang i køkkenet. De er tilmed super nemme at lave og I har garanteret allerede ingredienserne i skabet. Hvad er jeres yndlings julesmåkage? Her kommer opskriften…

Ingredienser (40-50 styks – afhængig af omkreds):
– 200 gram hvedemel
– 120 gram smør (jeg bruger plantesmør, men “almindeligt” smør, kan også bruges)
– 60 gram flormelis
– 50 gram mandler

Fremgangsmåde:
– Tag smørret ud af køleskabet, så det ikke er helt koldt, når du går igang og tænd ovnen på over/under varme 225 grader.
– I mellemtiden koger og smutter du mandlerne og blender/hakker dem i mindre stykker. Har du planer om at lave mønster med en kagerulle i kagerne, skal mandlerne blendes meget fint. Ellers er det meget lækkert at hakke dem lidt groft, så der kommer noget ekstra knas i kagerne.
– Skær smørret ud i mindre firkanter og put det i en skål.
– Kom mel, flormelis og mandler i skålen og ælt det hele til det har en ensartet masse.
– Sæt det i køleskabet indtil massen er kølig og mere fast – så er det nemmere at have med at gøre. Enten kan man vælge at rulle massen sammen som en lang pølse, lægge den i køleskabet og efterfølgende skære skiver af og bruge som småkager. – Eller rulle massen ud med en normal kagerulle mellem to stykker bagepapir, når den er afkølet og stikke dejen ud med et glas i passende diameter eller en kageudstikker. Jeg brugte et champagneglas, da størrelsen var god.
– Hvis du har en kagerulle med mønster, skal mønsteret laves med det sidste “rul”, inden kagerne stikkes ud.
– Bag kagerne i ovnen i ca. 4 minutter og lad dem køle af, inden du spiser dem. Bon appétit…