Nemme & lækre morgenboller
Hver gang jeg viser billeder fra vores morgener herhjemme, hvor man lige får et glimt af morgenbollerne, er der altid nogen der efterspørger en opskrift. :) Den er faktisk lidt ud af hovedet, men da jeg lavede dem i går til Christoffers fødselsdag, skrev jeg ned, hvad jeg egentlig gjorde, mængder, osv. Jeg er kæmpe fan af koldthævede boller – det er bare så nemt! Jeg laver dem altså om aftenen, sætter dejen i køleskabet natten over og smider dem i ovnen om morgenen. Dejen er så våd, at man ikke behøver at have fingrene i den. I øjeblikket laver jeg dog dejen lidt mere fast i konsistensen, end jeg tidligere gjorde – jeg synes, det gør dem mere luftige og runde, når dejen ikke er helt blød og flader ud på bagepladen.
Ingredienser (ca. 9 styks):
20 gram gær
400 ml vand
1/2 tsk salt
30 gram solsikkekerner
30 gram græskarkerner
350 gram hvedemel
100 gram speltmel
Fremgangsmåde:
Hæld 400 ml lunkent vand i en skål, rør gæren ud i vandet og tilføj 1/2 spsk salt. Grunden til at vi putter så lidt salt i dejen er, at små børn ikke har godt af for meget salt, men hvis I kun laver dem til voksne, ville jeg nok tilføje en hel teskefuld. Derefter hælder jeg kernerne i dejen – forleden brugte jeg solsikke- og græskarkerner, men det er altid forskelligt, hvad jeg bruger – kun fantasien sætter grænser (hørfrø, sesamfrø, valnødder, hasselnødder, chiafrø, osv. kan også sagtens bruges). Derefter hælder jeg melet i lidt efter lidt, så den ikke klumper og rører den rundt/ælter den udelukkende med en ske. Derefter sættes den i køleskabet natten over (eller ca. 8-10 timer), klatter bollerne ud på en bageplade med en ske og bager dem på 200 grader dagen efter til de er gyldne og giver en hul lyd, når man banker dem i bunden (ca. 20-25 min.). Bon appétit. :)
16 comments
Hvor mange boller er der ca. til her? :)
Ups, har jeg glemt at skrive det… Tilføjer det lige. 9 boller ca. :)
Bare et tip: jeg har fået at vide, at det dræber noget af gærcellernes aktivitet, når man tilfører saltet direkte ned til gæret. Derfor hæver de vist bedre, hvis man først tilfører saltet sammen med melet :-)
Tak for tippet. Det vil jeg huske.
De ser godt nok helt vildt gode ud! Dem af klisterdej er også mine yndlings.
Tak. 🎈 De er bare så nemme og lækre.
Hej Christina, jeg har ikke lige en instagram account, så jeg håber, det er okay, jeg lige spørger her i stedet. Den smukke lyseblå blazer du havde på til Esteée Lauder arrangementet, hvor er den fra? Og tak for en altid skøn blog, nyder at følge med!!
Tak for de søde ord. Den er fra H&M online. :)
Er det 200 grader varmluft?? :-)
Jeg plejer at bruge (almindelig) over/under varme. :)
hej! jeg ville bare spøger om, at behøver man at hæve dem natten over eller 8-10 timer.
fordi den video der hedder Da jeg fortalte Christoffer at jeg var gravid og der lavede du også bollerne men du hævede dem ikke natten over eller i 10 timer. og elsker dine videoer!!!!
De skal helst hæve nogle timer, da der ikke er ret meget gær i, men en hel nat er ikke nødvendigt. :)
Kan man godt bruge grov mel istedet for speltmel?
Sagtens. :)
Et lille tip til de glemsomme: Jeg fik ikke lavet dejen aftenen før, men de bliver stadig super gode. Bare brug 3,5 dl vand i stedet for 4 dl og lad dejen hæve ved stuetemperatur i en time. 🤩
Tak for godt tip. :)