Vegetar i en måned
Opskrifter: 1. HER, 2. HER, 3. HER, 4. HER, 5. HER, 6. HER, 7. HER, 8. HER, 9. HER
Min veninde Linette anbefalede mig for nylig dokumentarfilmen “Forks Over Knives” på Netflix. Kort sagt handler den om, hvordan kød, animalske produkter og forarbejdet mad påvirker vores krop og hvordan netop denne form for kost, hænger sammen med kræft- og hjertekarsygdomme. Det var en øjenåbner for hende, så vi satte os derfor og så den for et par uger siden. Det var virkelig en spændende dokumentar og det satte en hel masse tanker igang. Hvis ikke I allerede har set den, vil jeg anbefale jer at bruge 1,5 time af jeres liv på den. Kilderne virker troværdige og den bygger på kæmpe undersøgelser rundt omkring i verden.
Efter at have set den tænkte Christoffer og jeg, at det kunne være sjovt at prøve livet som vegetarer – bare for en måned. Til at starte med ville vi faktisk leve som veganere, men vi måtte hurtigt erkende, at vi ikke havde sat os nok ind i, hvad man kan spise som veganer, før vi gik igang. Derfor gik vi lidt på kompromis og starter med en måned som vegetarer for at prøve, hvordan det er. Og hvad er så meningen med det? Vil vi fortsætte som vegetarer/veganere? …Det må tiden vise. Det er ihvertfald spændende at prøve af. I forvejen spiste vi ikke så meget kød, så det er ikke en kæmpe omvæltning. Har I nogle vegetar/veganer opskrifter, I kan anbefale? Ovenfor har jeg linket til nogle af mine tidligere opskrifter.
30 comments
Vanløse Blues er fyldt med fantastisk lækre opskrifter. Jeg er ikke selv veganer, men vegetar, så jeg bytter tit bare nogle ingredienser ud og bruger fx æg.
Hvor er det en god idé! Jeg selv påtænker lidt selvsamme, når det nye år træder ind. Måske som en januar-ting?
Glæder mig til at høre om, hvordan det går. Og muligvis få nogle lækre opskrifter fra din hånd af?
De ovenstående retter ser i hvert fald virkelig lækre ud!
I hvert fald rigtig god vegetarmåned til jer :)
Jeg spiser selv stort set kun vegansk derhjemme, og har også lavet et lille blogindlæg med nogle af yndlingsopskriferne :)
http://camillatromborg.dk/how-to-eat-vegan-food-for-a-whole-week/
Uh det er en god ide. Heldigvis er det “moderne” at skære ned på kød og leve vegetarisk. Det er godt både for miljøet og helbredet. Mange kroniske syge lever vegetarisk, fordi kød kan virke proinflammatorisk, og fordi mange fødevarer fra planteriget er gode kilder til antiinflammatoriske stoffer. Jeg har prøvet at sætte mig en del ind i det, og det er mega spændende, særligt når man hører om hvilke forskelle, det har gjort for folk! Og helt vildt ærgerligt, læger ikke bliver uddannede til i hvert fald at kende til sådan sygdomstilgange (jeg er lægestuderende).
Jeg må hellere få set den film snarest :-)
Jeg kan anbefale denne taco-veggie opskrift. Den er virkelig god – jeg elsker meximad, men der kan det godt være lidt svært at finde et vegetarisk alternativt, men denne her holder :D https://www.halfbakedharvest.com/chipotle-quinoa-sweet-potato-tacos-roasted-cranberry-pomegranate-salsa/. Vi lavede den dog uden tranebær-delen.
VH
Marie
Hej Christina,
Fedt at I vil.prøve at leve vegetarisk! Jeg er selv stort set vegetar (spiser Ikke kød hjemme, men hvis jeg er gæst spiser jeg det, da jeg ikke vil være ’til besvær’).
Dog ærgrer det mig når vegetarisk og vegansk livsstil bliver anbefalet på et mere eller mindre forkert grundlag. Forks over knives er baseret bogen The China Studies, og jeg synes det her blogindlæg fortæller meget præcist hvordan man ikke kan sætte direkte sammenhæng mellem en kost med animalske fødevarer og alverdens dårligdomme: http://www.slutmedforbudt.dk/kinastudiet/
Men, med det sagt, synes jeg det ville være fantastisk hvis alle spiste mindre kød! Både for sundheden og mest af alt miljøet. Hvis du mangler inspiration til opskrifter, kan jeg virkelig anbefale https://miasommer.wordpress.com. Retterne er nemme at gå til og hun bruger ikke en masse mærkelige ingredienser. Hendes kogebog er også fantastisk!
Held og lykke med projektet 😊
Vi spiser sjældent kød herhjemme – ikke fordi vi ikke bryder os om kød, men primært fordi, at vi elsker grøntsager :)
Kikærtebøffer, chili sin carne, karrygryde med kikærter og vegetarburger med fetacreme er favoritter herhjemme, der ofte bliver serveret.
http://www.cathrinebrandt.dk/vegetarburger-med-quinoa-boenne-boeffer-og-fetacreme/
http://www.cathrinebrandt.dk/chili-sin-carne-vegetarisk-chiligryde-med-linser-og-boenner/
http://www.cathrinebrandt.dk/vegetariske-kikaerteboeffer/
http://www.cathrinebrandt.dk/karrygryde-med-kikaerter-og-kokos/
Hugh Fearnley-Whittingstalls “Grøn hverdagsmad fra River Cottage” er VILDT god. Nogle af retterne virker lidt funky på papiret, men smager super godt. Vi er især vilde med canellibønnerisotten herhjemme (altså der er også risottoris i, bare rolig). Der er heller ikke så mange “sære” ingredienser i.
Nina Olssons “Bowls” er også rigtig lækker!
I det hele taget kan det anbefales at holde sig fra køderstatningsprodukter – alt det sunde er pillet ud.
Hej Christina :)
Jeg er selv vegetar på 3. år nu. Og har selv set dokumentaren – den er vild! Men spændende projekt i har gang i. Jeg vil tippe dig om denne lille ret. Enten som foret, eller som tilbehør til f.eks. ovnbagte kartofler.
Du tager en aubergine og skærer den på tværs i ca 1 cm. tykke skiver. Smør med enten pesto eller smøreost (eller hvad du synes kunne være lækkert), skær tomater i skiver og læg en tomatskive ovenpå og top med mozzarella, så den dækker tomaten. Salt og peber på, og så i ovnen. Bag til auberginen er blød. Der er lidt mini-pizza feeling over det :)
Jeg har ikke set filmen, men jeg kan virkelig anbefale at læse Morten Elsøes tanker om den. Han er ikke så begejstret for det videnskabelige i den, desværre. Men når det er sagt, så er der jo intet galt i at være vegetar (eller veganer). Jeg elsker vegetarmad, og spiser det flere gange om ugen. Mit bedste tip er falafler på frost fra Nutana/Urtekram. Jeg køber dem i SuperBrugsen, men de fåes flere steder. De er SÅ lækre!!
http://www.mortenelsoe.com/blog/whatthehealth
Er enig med nogle af de andre piger. Morten Elsøe giver et rigtig godt bud på, hvorfor man bliver “fanget” og så interesseret, at man endda ændrer – ret markant – i sin livsstil og sit fødevareindtag. Ikke at der i sig selv er noget i vejen med det, men hans vinkel er meget spændende. Tjek eventuelt her: https://www.facebook.com/morten.elsoe.side/
I øvrigt er han virkelig værd at følge på både Facebook og Instagram.
God søndag.
Helt enig med jer piger! Jeg har intet imod at man er veganer, vegetar mv. Hvad end der virker for dig og giver dig glæde.
Men at falde på halen over dokumentarer på Netflix som “undersøger” fødevareindustrien skal man tage med et gran salt ;-) Læs Morten Elsøes facebookside eller instagramprofil, hvis du er interesseret.
Hej Christina,
Min kæreste og jeg så what the health på Netflix i slutningen af juli. Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over. Vi havde i forvejen set både Cowspiracy og Forks Over Knifes. Derfor besluttede vi os for at blive veganere i en måned. Min kæreste (som altid har spist kød hver eneste dag) satte sig meget ind i, hvilken tilskud vi skulle have. Det er jo eksempelvis meget vigtigt at få B12-vitamin, fordi det kun er at finde i kød. Vi besluttede også lynhurtigt for at bestille Årstidernes Veganerkasse. Så den får vi med mad til fire af ugens dage. Derudover har vi fundet mange lækre opskrifter på hurrythefoodup. Vi er blevet lidt mere large, så vi er vegetarer i stedet for veganere. Men det har vi hjulpet på mit energiniveau og mit velvære generelt. Jeg har egentlig aldrig spist så meget kød, men at skære det helt væk, har været en øjenåbner.
Held og lykke med projektet. Og stort forsinket tillykke med jeres smukke datter.
Kh. Laura
Hvor er det skønt at læse ! Er selv veganer på 2. år og det er egentlig ikke så svært når man lige får sat sig ind i det :)
Kan især anbefale Plantepushernes “frækkedeller” og månebarnets “fredsfisk” og så er Mia Sommer genial til at skabe nemme hverdagsretter :)
Og så synes jeg klart I skal erhverve jer nogen gærflager (nutritional yeast) og noget liquid smoke – uundværligt i et veggie køkken :P
God eksperimentering! xD
Hold hold hold – slå lige et smut forbi dygtige og fornuftige Morten Elsøe inden I dømmer kilderne som troværdige og skifter livsstil på grund af skræmmeretorik om kræft og hjertekarsygdomme. Han har rigtig meget fornuftigt at sige. Jeg er også tilhænger af en mere vegetarisk kost, men jeg er også stor tilhænger af en videnskabelig og kritisk tilgang til diverse “dokumentarer” om kost så man får lov at træffe sine valg på et bedre grundlag.
God lørdag til jer :)
Google Morten Elsøe og Arla i samme sætning. Han er så biased som noget kan vær.e
Ja og alle forskere er købt af medicinalindustrien! Jeg arbejder selv i lægemiddelbranchen og kan blive så edderspændt over alle de tomme konspirationer folk smider om sig med bare fordi man har haft det mindste med et firma at gøre. Det betyder ikke at man har opgivet sin faglige stolthed og ladet sig købe.
Jeg knokler røven ud af bukserne i det offentlige for at lave god medicin til dødssyge kræftpatienter – og det er selvom jeg har haft noget med et vaskeægte ondt medicinalfirma at gøre engang!
Hvis man er uenig i folks påstande kan man jo komme med valide beviser på det modsatte. At gå efter personen er sgu at synke for lavt og ikke særlig overbevisende rent videnskabeligt.
Kære Christina.
Tak for en fin blog. Jeg værdsætter, at du sætter fokus på indtagelsen af vegetarisk mad, da et øget indtag af grøntsager uden tvivl vil være yderst gavnligt både for kloden og for menneskers sundhed. Jeg kan dog ikke lade være med at tænke på denne artikel, som jeg vil råde dig (og alle andre) til at læse, da den fint sætter fokus på det problematiske i udnævnelsen af animalske fødevarer som roden til diverse dårligdomme: http://politiken.dk/mad/art6132144/Kød-bliver-ikke-usundt-bare-fordi-Lukas-Graham-tror-det .
Sandheden om, at ingen fødevarer i sig selv er skadelige for mennesket, men at det derimod handler om mængder og kontekst, er desværre svær at sælge, og det bliver hurtigt nemmere at udnævne visse fødevarer som usunde, og som roden til alt ondt. Inden for religion ses der sjovt nok de samme tendenser, hvor verden deles op i det gode og det onde, og hvor vejen til frelse går gennem bestemt adfærd, hvor visse ting undgås. Det ligger desværre i tråd med de generelle postfaktuelle tendenser, der ses i dag, hvor påstande ikke vurderes som sande eller ej ud fra et objektivt videnskabeligt grundlag, men hvor vi i højere grad vælger at tro, at noget er sandt, hvis vi FØLER, at det er sandt. Se bare på Donald Trump.
Jeg håber ikke, at du tager min kommentar som negativ kritik, og jeg er glad for, at du sætter fokus på mad med mindre kød og flere grøntsager. Jeg vil blot generelt opfordre (dig og alle andre) til, at vi forholder os kritisk til fremførelser om mad, hvor visse fødevarer kategoriseres som roden til meget (hvis ikke alt) ondt (i dette tilfælde animalske produkter, i andre tilfælde sukker/kulhydrater). Igen: tak for en god blog! Mange hilsner Ida
Min kæreste og jeg er også hoppe på den vogn, dog veganervejen, for et par måneder siden! I samme omgang valgte vi at få aarstidernes veganske kasse, og det er det bedste, vi nogensinde har gjort! Maden er så lækker, spændende og på alle måder tiltalende, samtidigt med vi begge føler os bedre tilpas og har vores samvittighed med os :) dejligt med fokus på emnet!
Jeg har set samme dokumentar + den der hedder “Cowspiracy”. Begge dokumentarer gav mig nogle øjenåbnere på hver deres måde. Jeg havde også lyst til at springe ud som veganer, men måtte også tage det i mere realistiske skridt. Jeg lever derfor stortset vegetarisk på 6. måned, men spiser en gang i mellem noget fisk, da jeg endnu ikke har kunnet undvære det helt. Derudover har vi hjemme hos os skiftet mælken ud med havredrik og soyamælk med vanilje.
Jeg eksperimenteret selv med vegetaropskrifter, og deler dem på min blog. Måske du vil synes om en af de her tre:
http://www.deniseamandaogmig.dk/spicy-vegetardeller/
http://www.deniseamandaogmig.dk/spicy-rosenkaalssuppe/
http://www.deniseamandaogmig.dk/fyldte-soede-kartofler-vegetarisk/
Hvor er I gode, kæmpe ros til jer om at tage udfordringen op.
Hvis I har lyst til at lære mere om kost og sundhed kan jeg klart anbefale “Den plantebaserede kost”, uddrag her: http://muusmann-forlag.dk/wp-content/uploads/2017/04/Den-plantebaserede-kost_uddrag.pdf
Den er baseret på en række videnskabelige studier og afliver myter som proteinmangel etc.
Det at droppe kødet er uden tvivl noget af det bedste jeg selv har gjort for min krop – og for miljøet.
Alt mulig held og lykke til jer
Kærlig hilsen en lægestuderende.
Kan anbefale jer at bestille veganer- eller vegetar-kassen fra årstiderne! Der bliver man godt inspireret, det er lettere ikke at “falde i” når man har både råvare og opskrifter klaret og der er virkelig mange lækre retter at komme efter! Jeg er selv kød-spiser, men har prøvet begge kasser og bestiller dem gerne igen :)
Tusind tak for god inspiration og 2 ser sååå yummie ud :)
Hvor sejt! Jeg er selv vegetar på 7. år og elsker det.
Som flere nævner er videnskaben i disse dokumentar film ikke altid helt som den bør være, MEN det ændrer ikke på at der kun er gode argumenter for ikke at spise kød, både sundhedsmæssigt, miljømæssigt og etisk.
Personligt kan jeg anbefale https://deliciouslyella.com/ for inspirerende og lækre plantebaserede opskrifter
Har selv set en del af alle disse dokumentarer, som opfordre til plantebaseret kost.
Forsøget med 1 måned sin vegetar er også forsøgt og bliver gentaget et par gange om året.
Vi er ikke i stand til at skære kødet helt væk endnu.
Når man er ude at spise, skal man dog være opmærksom på hvad man kalder sig, for vegetarer spiser faktisk heller ikke mælkeprodukter og æg.
Det er en større videnskab og os som arbejder på spisesteder, kan ikke altid gætte hvad de forskellige kunder forbinder med vegetar og vegansk. 😅
På linket kan man se, hvordan titel og kost hænger sammen.
https://www.genvejen.dk/vegetar/
Se også: “What the Health” og “Cowspiracy”
Jeg har set “What the health” – super spændende dokumentar. Må også se den anden. Tak for tip. :)